Over Janco

De coach

Mijn naam is Janco Nolles. Als afgestudeerd bewegingswetenschapper is het mijn missie om de ingewikkelde wereld van het zwemmen toegankelijk en begrijpelijk te maken voor elke zwemmer en triatleet.
Als coach maak ik zwemanalyses en programma’s om het zwemmen te verbeteren voor triatleten van elk niveau. Om zwemmen toegankelijk te maken, heb ik een visie op techniek ontwikkeld die past bij triatleten en open waterzwemmers.

Veel zwemcoaches maken zwemmen ingewikkelder dan nodig is. Ik heb lang nagedacht over hoe de essentie van zwemmen in eenvoudige bewoordingen en begrijpelijke metaforen kan worden overgebracht. Daarom maak ik een methodiek die werkt voor triatleten van elk zwemniveau.

Deze visie op zwemmen heb ik omgezet naar een podcast en gebruik ik om schema’s te maken die elke triatleet beter kunnen laten zwemmen.

In het verleden heb ik gewerkt als trainer en coach van topzwemmers in spé en ben ik actief geweest als embedded scientist bij het Nationaal Dameswaterpoloteam. In het dagelijks leven werk ik als docent op de ALO en ben ik coordinator van het Inspanningslab aldaar.

 

 

Samenwerkingen:

De rest...

Al op jonge leeftijd leerde ik zwemmen bij de zwemvereniging in het Friese Jubbega. Als absolute sprinter heb ik vervolgens tot mijn 18e deelgenomen aan een hele serie NK’s. Ik was altijd net niet goed genoeg voor het podium, maar wel goed genoeg om met veel plezier aan de start te verschijnen. Vervolgens ontdekte ik tijdens mijn studies dat ik een heel andere kijk had op training en het geven van trainingen dan mijn trainers. Hierdoor heb ik mijn eigen sporten op een laag pitje gezet en me volledig gericht op het geven van training. Via de junioren van Heerenveen ben ik bij de A-Selectie van Trivia terechtgekomen.

Toen de vele trainingsuren en vooral de ochtendtrainingen niet langer te doen waren, ben ik toch weer op zoek gegaan naar eigen succes. Het talent als waterpoloër bleek niet aanwezig te zijn, maar na de overstap naar triatlon ontdekte ik dat ik daar één groot voordeel had: ik kon zwemmen. Door deze achtergrond kan ik op dit moment meedoen aan de stayerwedstrijden op eredivisie- en 1e-divisieniveau en heb ik nu (volledig te danken aan mijn teamgenoten) medailles van de eredivisie en 1e divisie in mijn kast hangen.

Stuur mij een bericht

Contact